Povrede

Do povreda zglobova, tetiva i ligamenata najčešće dolazi u fizički aktivnoj populaciji, što ne znači da su starije osobe pošteđene pojave istegnuća, uganuća ili naprslina, pogotovo ako govorimo o damama u menopauzi, kod kojih je prirodno smanjena sinteza kolagena.

Među rekreativcima i sportistima povrede se najčešće javljaju usled loše tehnike izvođenja vežbi, neadekvatnih uslova treniranja ili prevelikog opterećenja. Preko 50% svih sportskih povreda odnosi se na povrede koštanog sistema i mišića. Te povrede su praćene intenzivnim bolom i otokom i najčešće zahtevaju dugotrajno mirovanje i primenu adekvatne terapije.

Prevencija i terapija

Primena bioaktivnih kolagenih peptida u prevenciji i terapiji povreda zglobova, tetiva i ligamenata je poslednjih nekoliko godina intenzivno ispitivana i pokazala je izuzetno dobre rezultate – kako u pogledu efikasnosti, tako i u segmentu bezbednosti.

Bioaktivni kolageni peptidi stimulišu stvaranje novih lanaca kolagena i elastina, čime se najpre smanjuje osećaj bola prilikom pravljenja pokreta, a zatim se obezbeđuju i čvrstina, pokretljivost i elastičnost ovih tkiva. Na ovaj način se ubrzava proces oporavka i smanjuje rizik od nastanka novih povreda.

U apotekama se može naći proizvod Tendocolinn® koji sadrži bioaktivne kolagene peptide, vitamin C i vitamin B6, a namenjen je osobama koje imaju povremeni ili hronični problem sa tetivama i ligamentima.

Ukoliko dođe do povrede zgloba ili su zglobovi konstantno pod opterećenjem usled intenzivnih fizičkih aktivnosti – preporučuje se proizvod Fortinn® koji sadrži fomulaciju peptida koja ciljano deluje na zglobnu hrskavicu, poboljšavajući pokretljivost zgloba. U jednoj dozi ovih proizvoda se nalazi čak 5g bioaktivnih kolagenih peptida. Vitamin C je dobijen iz prirodnog izvora i doprinosi efikasnijoj sintezi kolagena potrebnog za obavljanje funkcije hrskavice, tetiva, ligamenata i kostiju.

Upotreba

Ukoliko se peptidi primenjuju nakon povrede, potrebno je u kontinuitetu uzimati proizvod 3 do 6 meseci kako bi se skratilo vreme oporavka i ubrzao proces vraćanja svakodnevnim aktivnostima. Postoje stanja koja zahtevaju dužu upotrebu proizvoda Fortinn®, kao što su artroze, pa je važno znati da je i dugotrajna kontinuirana primena poptpuno bezbedna.